About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Tuesday, November 14, 2017

Απλά μαθήματα φωτογραφίας, 1

Για να γίνει μια φωτογραφία, χρειάζονται δύο βασικά πράγματα: Φως, και μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Προκειμένου η εικόνα του πραγματικού κόσμου όμως που βλέπουμε να περιοριστεί στον μικρό χώρο μιας μηχανής, χρησιμοποιείται ένας φακός, ο οποίος συγκεντρώνει τις ακτίνες στην περιοχή της φωτοευαίσθητης επιφάνειας.

 Η λειτουργία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με του ματιού: Το αντικείμενο το οποίο κοιτάμε, στέλνει την ακτινοβολία, η οποία συγκεντρώνεται από τον φακό του ματιού μας στην φωτοευαίσθητη επιφάνεια (χιτώνας) και από εκεί μετατρέπεται σε σήματα που με το οπτικό νεύρο πάνε στον εγκέφαλο. 

(οι εικόνα είναι από εδώ)

Οι τρόποι για να ρυθμίσουμε το πώς θα καταγραφεί η εικόνα είναι οι εξής:

1. Να αφήσουμε περισσότερο ή λιγότερο φως με το να μεγαλώσουμε ή μικρύνουμε την τρύπα από όπου περνάει (Ίρις, διάφραγμα).
2. Να αφήσουμε περισσότερο ή λιγότερο φως με το να ανοίξουμε την τρύπα για περισσότερη ή λιγότερη ώρα ανοιχτή.
3. Να ρυθμίσουμε την ευαισθησία της επιφάνειας στην οποία "διαβάζουμε" την εικόνα.

Μια ακόμα ρύθμιση την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε στο μάτι μας είναι να αλλάξουμε τον φακό, έτσι ώστε να αλλάξουμε το κομμάτι της εικόνας που βλέπουμε (τηλεφακός ή ζουμ). 

(οι εικόνα είναι από εδώ)


Ουσιαστικά αν κάποιος καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι 4 ρυθμίσεις,  (διάφραγμα, ταχύτητα, ISO, φακός) και τι επίδραση έχουν στην εικόνα που θα λάβει, έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας της φωτογραφίας. 

No comments:

Post a Comment