About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Tuesday, November 14, 2017

Απλά μαθήματα φωτογραφίας, 2

Το διάφραγμα
 
Η κλασσική εικόνα-σύμβολο της φωτογραφίας. Ίσως επειδή έχει αυτό τον υπέροχο μηχανισμό από ελάσματα που κάνει την τρύπα στο εσωτερικό να μεγαλώνει και να μικραίνει, ίσως επειδή μοιάζει όσο με τίποτα άλλο με την ίριδα του ματιού (που είναι ουσιαστικά η είσοδος του φωτός στο μάτι μας). 

Το διάφραγμα ρυθμίζει το πόσο φως θα περάσει στην επιφάνεια καταγραφής. Μικρό διάφραγμα (σημαίνει μεγάλο άνοιγμα  - πάνε αντιστρόφως ανάλογα) σημαίνει πολύ φως διαθέσιμο, αλλά και από πολλές γωνίες. Αντίθετα, μεγάλο διάφραγμα (μικρό άνοιγμα), σημαίνει λίγο φως αλλά παράλληλες ακτίνες.


Αυτό έχει αποτέλεσμα, να επηρεάζεται το βάθος του πεδίου εστίασης. Με μεγάλο διάφραγμα έχουμε αντικείμενα εστιασμένα σε μικρό βάθος. Αντίθετα με μικρό διάφραγμα, έχουμε αντικείμενα εστιασμένα σε μεγάλο βάθος. Βάθος πεδίου σημαίνει το μήκος εντός του οποίου τα αντικείμενα είναι εστιασμένα. 


Η χρήση του διαφράγματος είναι η εξής: Αν μας ενδιαφέρει να έχουμε θολό ένα τμήμα της φωτογραφίας (π.χ. πορτραίτο)  φροντίζουμε να έχουμε μικρό διάφραγμα (μεγάλο άνοιγμα). Αν φωτογραφίζουμε κάτι που θέλουμε να έχει όμως παντού λεπτομέρεια (π.χ. ένα κατάστημα εσωτερικά), φροντίζουμε να έχουμε μεγάλο διάφραγμα (μικρό άνοιγμα). Μικρό άνοιγμα όμως σημαίνει θα αφήσει και πολύ λίγο φως, οπότε πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να ρυθμίσουμε το φως για να μην έχουμε σκοτεινή φωτογραφία...

Οι εικόνες που έβαλα είναι από άλλες σελίδες φωτογραφίας που μπορείτε να βρείτε εδώεδώ και  εδώ.

No comments:

Post a Comment