About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Tuesday, November 14, 2017

Απλά μαθήματα φωτογραφίας, 3

Ταχύτητα

Η ταχύτητα είναι η πιο απλή και κατανοητή ρύθμιση. Μετράται σε δευτερόλεπτα και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει πολύ εύκολα ακόμα και με το αυτί. Ουσιαστικά ρυθμίζουμε για πόση ώρα το φως θα ακουμπάει πάνω στην φωτοευαίσθητη επιφάνεια.

Επειδή τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε ταχύτητες πολύ γρηγορότερες του δευτερολέπτου, δηλάδή κλάσματα, όπως 1/2, 1/4, 1/8, 1/125 κλπ, στο τέλος καταργήσαμε το κλάσμα και κρατάμε μόνο τον παρονομαστή: Ταχύτητα 64 σημαίνει 1/64 του δευτερολέπτου.

Η χρήση της ρύθμισης της ταχύτητας είναι διπλή. Αν έχουμε ήδη αποφασίσει το διάφραγμα, με την ταχύτητα φροντίζουμε ώστε τελικά η ποσότητα του φωτός που θα αγγίξει την φωτοευαίσθητη επιφάνεια να είναι το σωστό. (αυτό το μαθαίνουμε εμπειρικά ή με τη βοήθεια της μηχανής). Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η ταχύτητα είναι πιο σημαντική. Παράδειγμα, φωτογραφίες που έχουν κίνηση, αν θέλουμε να πιάσουμε ένα καθαρό περίγραμμα του αντικειμένου που κινείται, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ταχύτητα (π.χ. 250 ή 500 ή και παραπάνω, ανάλογα την ταχύτητα του αντικειμένου).

(εικόνα από εδώ)

Αντίθετα αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε κάτι σκοτεινό (π.χ. τον ουρανό τη νύχτα) θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μικρές ταχύτητες, που στα αλήθεια θα μετρώνται πλέον σε δευτερόλεπτα, όπως 1", 10" ή και 20" ή και πολλά λεπτά, ανάλογα με το είδος. Όμως τόσο αργές ταχύτητες απαιτούν οπωσδήποτε τρίποδο, αλλιώς είναι αδύνατες. 

Φωτό δική μου :)  (20 δευτερόλεπτα έκθεση)


Αν έχουμε ανοίξει το διάφραγμα όσο πάει, θέλουμε να τραβήξουμε ένα προρτραίτο το απόγευμα αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις πρέπει να χαμηλώσουμε την ταχύτητα πολύ με κίνδυνο να βγει κουνημένη (ταχύτητες κάτω από 60, 30 ή 15 για τους πολύ σταθερούς είναι πιθανό να είναι κουνημένες), πρέπει να βρούμε νέο τρόπο να ρυθμίσουμε το φως...

No comments:

Post a Comment