About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Tuesday, November 14, 2017

Απλά μαθήματα φωτογραφίας, 4

Ρύθμιση ISO

Από την αρχή που το έμαθα... α έλεγα ASA, επειδή είναι πιο εύκολο... άλλο να λες άιζο 100 και άλλο 100 άσα. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα... η προδιαγραφή το ονομάζει διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Τι είναι; Είναι η ευαισθησία της φωτοευαίσθητης επιφάνειας. Και επειδή φτιάχτηκε για φιλμ, ουσιαστικά εκφράζει το μέγεθος του κόκκου του χημικού που υπάρχει πάνω στο φιλμ. Εδώ έχει μια μικρή δυσκολία το όλο θέμα, αλλά αν κάποιος καταλάβει αυτό, το έχει μετά!

Ουσιαστικά, ένας κόκκος χημικού, όσο μεγάλος ή μικρός και να είναι χρειάζεται το ίδιο φως για να ερεθιστεί. Οπότε, εαν βάλουμε μικρούς κόκκους (λίγα ASA ή μικρό ISO) σε μια επιφάνεια, θα έχουμε μια αναγκαία ποσότητα φωτός για να ερεθιστούν και να εμφανιστεί η φωτογραφία. Αν όμως με τις ρυθμίσεις που θέλουμε (διάφραγμα και ταχύτητα) δεν μπορούμε να το πετύχουμε, τότε επιλέγουμε ένα φιλμ με μεγαλύτερους κόκκους (άρα πολλά ASA ή μεγάλο ISO), οπότε στην ίδια επιφάνεια λιγότεροι, άρα απαιτείται λιγότερο φως. Όσο μεγαλώνει όμως ο κόκκος, μικραίνει η λεπτομέρεια, και αυξάνεται ο λεγόμενος θόρυβος, οπότε για καθαρές φωτογραφίες πάμε στα μικρότερα νούμερα (100 συνήθως).

Η φωτογραφία από εδώ

Για τις ψηφιακές μηχανές, που ο αισθητήρας είναι ένας και δεν αλλάζει, γίνεται μια ψηφιακή επεξεργασία ώστε να απαιτείται λιγότερο φως στις μεγάλες ρυθμίσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Γενικά, ο ψηφιακός θόρυβος είναι χειρότερος από τον (ρομαντικό συνήθως) αναλογικό του φιλμ. Παρόλα αυτά, όσο προχωράει η τεχνολογία, βελτιώνεται εκθετικά!


No comments:

Post a Comment