About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Thursday, December 3, 2015

Αυτοκινούμενο 09 - Εξοπλισμός

Ένα από τα καλά του να φτιάξεις το αυτοκινούμενο με αυτόν τον τρόπο είναι ότι μπορείς να επιλέξεις όποιον εξοπλισμό θέλεις από την αρχή και να μην τρελαθείς στα έξτρα μετά. Εμείς, μαζί με αυτά που θέλαμε στην αρχή, βάλαμε και λίγα ακόμα και τα κάναμε όλα σχεδόν:

Εξωτερικά, επιλέξαμε σκάλα για την οροφή, θήκη για τρία ποδήλατα, δύο φωτοβολταϊκά πανέλα των 150W έκαστο, AC oροφής, τέντα, ηλεκτρικό σκαλοπάτι και δύο κάμερες οπισθοπορείας (που τις προμηθεύτικα εγώ) ενώ στη συνέχεια προσθέσαμε πάνω δύο φώτα σήμανσης μπροστά και δύο πίσω, καθώς από τις πρώτες βόλτες κατάλαβα ότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε, ειδικά όταν πάμε εκδρομή δύο οχήματα. Ακόμα βάλαμε εξωτερική θέση ντούς.

Εσωτερικά, επιλέξαμε κουζίνα με τρία μάτια, μεγάλο ψυγείο τριών δρόμων, σόμπα υγραερίου με κανάλια αέρα, μπόιλερ ζεστού νερού με υγραέριο και ηλεκτρικό, δύο μπαταρίες τζελ, φορτιστή για τις μπαταρίες (από 220V), ηλεκτρονικό εγκέφαλο επιλογής φόρτισης για τις μπαταρίες, Ρελέ επιλογής 12V ή 220V, ένδειξη φόρτισης μπαταρίας τροχοσπίτου και αυτοκινήτου, ένδειξη στάθμης καθαρού και γκρι νερού (κλέβει λίγο). Το νερό δουλεύει με αντλία ναυτικού τύπου, ενώ υπάρχει αντλία για το άδειασμα του γκρι νερού (και φυσικά και χειροκίνητη βάνα). Τα φώτα είναι όλα LED, ενώ ήταν απαίτησή μας να έχουν αυτόματο φως όλα τα ντουλαπάκια. Με δική μου πρωτοβουλία (και αγορά) βάλαμε πρίζες USB σε τρία τέσσερα σημεία, που αποδεικνύονται πιο χρήσιμα από ότι περίμενα. Το αρχικό Inverter των 100W το αλλάξαμε με νέο 2000W ώστε να λειτουργεί και το AC, ενώ το νέο είναι και πλήρους συνημιτόνου (ότι αυτό σημαίνει). Για να προλαβαίνει το δυναμό να τα φορτίζει όλα, είχε ήδη αλλαχθεί σε προηγούμενο στάδιο. Για οθόνη (της οπισθοπορείας) επέλεξα να αλλάξω τον καθρέπτη τον μεσαίο, καθώς ήταν σχεδόν άχρηστος αλλιώς. Δυστυχώς οι συνδέσεις έγιναν άλλα 'ντ' άλλων, και δεν λειτουργεί ακόμα αυτόματα όταν βάζω όπισθεν, αλλά θα το επιδιορθώσω μόνος μου μάλλον αυτό αργότερα... για την ώρα λειτουργεί χειροκίνητα. Ραδιόφωνο έβαλα ένα απλό με έμφαση τη συνδεσιμότητα με USB και τηλέφωνα, αντί για πολύπλοκο που συνήθως βάζουν. Δύο επιπλέον ηχεία πίσω και τέλος. Επίσης, ενώ βάλαμε τηλεόραση 12V, δεν επένδυσα σε πιάτο, σε πείσμα των καιρών. Θεωρώ ότι με ένα USB βλέπουμε όλες τις ταινίες που θέλουμε και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με το ποιά κανάλια είναι δωρεάν σε κάθε χώρα. 

Μια ακόμα βελτίωση που έγινε σχεδόν από την αρχή, ήταν η ενίσχυση των αναρτήσεων, με φούσκες πίσω (τηλεχειριζόμενες με ηλεκτρική τρόμπα) και πιο σκληρά ελλατήρια (και αποσβετήρες) μπροστά. Η διαφορά ήταν μεγάλη από την πρώτη μέρα που μπήκαν!

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι DOMETIC THETFORD και TRUMA, ενώ για βοηθητικά και ηλεκτρικά συστήματα συχνά χρησιμοποιήθηκε WAECO. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήθηκε η THULE.
Tα USB πριζάκια τα βρήκα στο e-bay, ενώ τον καθρέπτη τον πήρα από το amazon. Οι αναρτήσεις είναι AL-KO.

No comments:

Post a Comment