About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Wednesday, March 19, 2014

Οι λίστες και οι καλύτεροι!

       The best...         ...οι καλύτεροι....
  The most...      ...οι πιο....         Top 100....
          The top...        ...στις 38 πιο....
    Top 36,5..                     Top 10...
                                      
Έχει γεμίσει ο τόπος με λίστες, "top", και πληροφορίες για τα καλύτερα, τα πιο όμορφα, γενικά ό,τι καλύτερο υπάρχει αναφέρεται σε μια λίστα.  Και είναι πλέον τόσο δύσκολο να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια αληθινή λίστα επειδή χανομαστε στις μπούρδες. 

Και να εξηγηθώ, ότι δεν αναφέρομαι στη λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια, που είναι ό,τι πιο όμορφο μπορείς να κάνεις, να ασχοληθείς με τη μουσική, να επιλέξεις τι σε εκφράζει κλπ κλπ. Όχι. Μιλάω για όλες εκείνες τις άσχετες λίστες που σκοπό έχουν να σε εντυπωσιάσουν και να κάνεις... τι άλλο; "ΚΛΙΚ".

Κατηγορία "πατριδολατρεία": 23η η Ελλάδα στις πιο μακρυτσούτσουνες χώρες! 14η η Λευκάδα στα πιο ωραία νησιά του 2223!, Στους 10 καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου ο ασπροτσουλούφης!
Εντάξει, σε όλους αρέσει η χώρα του να αναγνωρίζεται και να ανταγωνίζεται μεγαλύτερες χώρες. Λογικό. Αλλά εδώ έχουμε χάσει τον έλεγχο. Επειδή το tripadvisor κάνει τις δημοσκοπήσεις του (για να μας τραβάει το ενδιαφέρον και μόνο) σημαίνει ότι ένα μέρος απέκτησε διαφορετική αξία; Εκτός από προβολή, που σημαίνει ίσως διαφήμιση, δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω. Και επειδή ένα περιοδικό του κάτω Ουινσκόνσιν ψήφισε τον Νικοπολίδη καλύτερο τερματοφύλακα όλων των εποχών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαιρόμαστε (εκός ίσως από τον ίδιο), για να μας κάνει να κλικάρουμε το έκανε το πιο πιθανό... Μην ψαρώνουμε σε εθνολατρευτικές λίστες και κατηγοριοποιήσεις που δεν έχουν καμία εγκυρότητα και καμία στατιστική/επιστημονική τεκμηρίωση. Οι λίστες αυτές είναι για να διαβάζουμε στην τουαλέτα καθώς αποχαιρετούμε το χτεσινό κοψιδάκι!

Κατηγορία "ταινίες - μουσική". Γιατί ρε παιδιά πρέπει να υπάρχει καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών; Δεν κατάλαβα; Υπάρχει καλύτερος πίνακας όλων των εποχών; Υπάρχει καλύτερο άγαλμα όλων των εποχών; Οι εποχές αλλάζουν και η τέχνη είναι υποκειμενική. Σταματίστε τις λίστες με τους "καλύτερους". Υπάρχουν άλλα κριτίρια. Πιο ακριβή, ναι, πιο πολλά εισιτήρια, ναι, πιο αγαπημένη σε προσωπικό επίπεδο (κι εγώ ξεκίνησα να αναφέρω τις αγαπημένες μου ταινίες),  αλλά καλύτερη, όχι! Κόφτε το.

Κατηγορία "youtube": Τα καλύτερα bloopers, τα καλύτερα fail, τα καλύτερα τάδε, τα καλύτερα δείνα. Με τόση υπερ-παραγωγή "καλύτερων", η αίνια του "καλού" και του "καλύτερου" αρχίζει να κάνει την αξία της. Βρείτε έναν άλλο τίτλο να χαρακτηρίσετε τις λίστες σας. Ποιός κατηγοριοποιεί και με ποιόν τρόπο;

 Κατηγορία "γενικά": Πετάμε μια ατάκα "τα καλύτερα" και βάζουμε από πίσω ότι μας κατέβει. Για σκεφτείτε το. Καλύτερο από τί; Με βάση ποιά κριτήρια; Ποιός τα κατέταξε; Ποιός τα σύγκρινε; Πάμε στοίχημα ότι οι περισσότερες από τις λίστες δεν έχουν κανένα απολύτως κριτήριο. Απλά κάποιος σκέφτηκε ποιές λέξεις θα έλξουν περισσότερο κόσμο. Απλά. Όποιος έχει τα κότσια, θα μπορεί να γράφει " Οι 10 καλύτερες παραλίες της Αττικής, με βάση τις διαθέσιμες παροχές ανά λουόμενο, την καθαρότητα των νερών, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο" (πετάς και το link της μελέτης - κύριος). Έτσι οι λίστες αποκτούν ουσία και κύρος.

Ουφ, τα είπα και ησύχασα!

No comments:

Post a Comment