About


εργοτάξιο
Δεν ξέρω και πάρα πολλά από blogs, ή ιστολόγια. Όμως όπως όλοι έχω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου και σε μια κρίση εξωστρέφειας το 2010 αποφάσισα να τις εξωτερικεύσω σε ένα μέσο που δεν θα εξαρτάται (πολύ) από άλλους όπως τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία δεν θα χάνεται μετά από λίγο. Θα χαρώ να μοιραστώ απόψεις και να διορθωθώ όταν έχω λάθος!


Προσπαθώ να γράφω σωστά Ελληνικά, καθώς θα μοιράζομαι τα θέματα που με απασχολούν, είτε είναι κωμικά ή σοβαρά, ενώ θα προσπαθήσω να μην διαδίδω ειδήσεις ή πληροφορίες που δεν είναι εξακριβωμένες. Εκτιμώ το δημιουργικό διάλογο και αποφεύγω τις χωρίς λόγο διαφωνίες και συζητήσεις.

Δεν θεωρώ το μέσο προέκταση του facebook ή του google+, γι' αυτό δεν θα ήθελα να μοιραστώ προσωπικά στοιχεία μου (εκτός από αυτά που γράφω στις δημοσιεύσεις καμιά φορά). Δίνω όμως τα στοιχεία από όλες τις διαδικτυακές μου παρουσίες, όποιος θέλει μπορεί να βρει λεπτομέρειες ή να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευχαριστώ

Μάριος Παπαγεωργίου

Αναζήτηση

Friday, March 14, 2014

Ένα κείμενο για τις ανεμογεννήτριες


Αντιγράφω ένα κείμενο που έγραψα στο e-clic σχετικά με τη χρήση των Ανεμογεννητριών και την επέμβαση στο τοπίο, και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά.
Αντιγράφω:

Είναι πολύ της μόδας να μιλάμε για Ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια. Όπως σε όλα οι απόψεις κατά κανόνα λαμβάνουν όλες τις άκρες και στο τέλος ξεχνάμε την κοινή λογική. Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ότι θα αναφερθώ μόνο στο πρώτο κομμάτι, στις ανεμογεννήτριες. Για τα φωτοβολταϊκά έχω πιο πολύπλοκη άποψη.

Οι πιο ακραίες απόψεις που έχω ακούσει είναι ότι Α. οι ανεμογεννήτριες θα σώσουν τον κόσμο και πρέπει να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να τις φτιάξουν (με ανάλογο κόστος), και Β. ότι τις χρυσοπληρώνουμε, ότι κερδίζουν μόνο οι επιχειρηματίες και ότι χαλάνε το τοπίο, τις παραγωγές, οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι, οι αγελάδες δεν κατεβάζουν γάλα, μέχρι και ότι (έχω δεχτει προσωπικά την ερώτηση από φίλο χωρικό) εκπέμπουν ραδιενέργεια!

Και έρχομαι στην κοινή λογική. Η αιολική ενέργεια έρχεται σαν εναλλακτική της κλασσικής θερμικής (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και είναι ανανεώσιμη (κατ΄ όνομα) καθώς ουσιαστικά το αιολικό δυναμικό της γης δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη των γεννητριών (αντίθετα τα αποθέματα πετρελαίου και συμβατικών καυσίμων παγκοσμίως μειώνονται). Επομένως, η πρώτη εικόνα, πριν φτάσουμε στο τοπίο είναι ότι πολύ θα θέλαμε αντί για να καίμε ύλη που κάποτε θα τελειώσει και να παράγουμε καρκινογόνα προϊόντα καύσης (CO, CO2 κ.λπ.), να έχουμε τα φουρφούρια, και χωρίς καύσιμο να παράγουν ενέργεια. Απλή λογική.

Ας μπούμε και στο θέμα μας, το τοπίο. Και πάλι, θα ήθελα να θυμίσω στους αναγνώστες πριν κοιτάξουμε την ανεμογεννήτρια ως κάτι που "φυτρώνει", να δούμε τι αντικαθιστά. Όσοι έχουν περάσει από την Μεγαλόπολη και την Πτολεμαϊδα θα καταλάβουν, ενώ όσοι μένουν ακόμα και σε μεγάλη απόσταση από εκεί βιώνουν τι θα πει θερμικό εργοστάσιο, και μιλάμε για οπτική όχληση, περιβαλλοντική καταστροφή και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Αν σε αυτό αντιτάξουμε μια σειρά από ανεμογεννήτριες, κανείς δεν θα ενοχληθεί. Απόδειξη είναι ότι όπου έχουν μπει ως τώρα, παρόλες τις αρχικές αντιδράσεις, οι επιπτώσεις δεν συζητούνται καν. Και δεν θα μπω σε συζήτηση για το πόσες δουλειές θα χαθούν, αυτό είναι άλλο θέμα, και θα γίνω κακός. Ας μείνουμε στο φυσικό τοπίο. Και πάλι με κοινή λογική, προτιμάμε τις ανεμογεννήτριες από τους συμβατικούς σταθμούς.

Αφού με κοινή λογική τα πράματα είναι τόσο ξεκάθαρα, γιατί όλος αυτός ο ντόρος και οι συζητήσεις όμως; Απλά, επειδή σε αντίθεση με τα εργοστάσια, οι ανεμογεννήτριες παράγουν λιγότερο, οπότε μοιραία είναι πιο διάσπαρτες ανά την επικράτεια. Χωρίς να αναφερθώ στο πόσο σωστό είναι αυτό για το δίκτυο, και μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, θα πω απλά πόσο άδικο είναι ο κάτοικος της Καλαμάτας να απολαμβάνει το ρεύμα που παράγει ο κάτοικος της Μεγαλόπολης χωρίς εκείνος να έχει επιπτώσεις, ενώ όταν θα έρθει κοντά του η ανεμογεννήτρια να διαμαρτύρεται για την "οπτική όχληση" (το παράδειγμα είναι τυχαίο, δεν γνωρίζω για την Καλαμάτα). Εν τέλει, αυτό που ενοχλεί είναι ότι ενώ με τα συμβατικά καύσιμα η παραγωγή συγκεντρώνεται σε ένα μέρος (το οποίο καταστρέφεται σχεδόν) και δεν αφορά όλους, με τις ανεμογεννήτριες η παραγωγή μοιράζεται, και όλοι σε λίγο θα έχουν στο οπτικό τους πεδίο μια γεννήτρια.

Ας μπούμε τώρα και σε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά, που ίσως βοηθήσουν την αντίληψή μας:

1. Ο θόρυβος στις ανεμογεννήτριες αποτελεί παρελθόν. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές τον έχουν μειώσει και τα επίπεδα είναι σχεδόν ασήμαντα.

2. Στην Ελλάδα λόγω του τοπίου, τα αιολικά πάρκα αποτελούνται από μερικές δεκάδες το πολύ ανεμογεννήτριες και όχι από εκατοντάδες όπως σε μερικές (επίπεδες) χώρες του εξωτερικού.

3. Οι επιπτώσεις στα αποδημιτικά πουλιά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, ενώ υπάρχουν τεχνικοί τρόποι να ξεπεραστούν.

4. Η ισχύς των Α/Γ (ανεμογεννητριών) αυξάνεται κάθε χρόνο, το ίδιο και το ύψος τους, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται (καθ ύψος) από τον ζωτικό μας χώρο. Επίσης, μειώνονται οι απαιτουμενες θέσεις για την ίδια ισχύ.

5. Οι Α/Γ είναι κατά 99% ανακυκλώσιμες. Στη λήξη της ζωής τους (20 χρόνια κατ έλαχιστο) θα ανακυκλωθούν και δεν θα πάνε στις χωματερές.

6. Η οπτική όχληση είναι από τις μικρότερες σχετικά με τα άλλα ανθρώπινα έργα, καθώς η περιστροφική τους κίνηση είναι αρμονική και "εύκολη" για το ανθρώπινο μάτι.

7. Μετά την κατασκευή τους, η επιβάρυνση στην χρήση της γης περιορίζεται σε μια πολύ μικρή ακτίνα γύρω από τη βάση τους. Καλλιέργειες, δάση, ζώα μπορούν να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους χωρίς πρόβλημα.

Αν ξέρουμε τι θέλουμε και γιατί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία αυτή και να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει να βάλουμε Α/Γ πάνω στην πυραμίδες της Γκίζας, ή πίσω από το θέατρο της Επιδαύρου, αλλά από τη στιγμή που είμαστε ζώα που καταναλλώνουν ενέργεια, να αποδεχτούμε ότι κάπου πρέπει να την παράγουμε. Και να δεχτούμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παράγεται όλη σε περιορισμένες κατεστραμένες περιοχές, αλλά παντού, με μηδενικό περιβαλλοντικό στίγμα και μόνο "οπτική όχληση". Βεβαίως να υπάρχουν όρια και κανόνες, αλλά να λάμβάνουμε πάντα υπόψη την κοινή λογική.

Αυτά λέω εγώ!

No comments:

Post a Comment